At blande sig

Nyhederne på P3, overskriften på DR´s hjemmeside, her er det første jeg ser og hører. Elevator forældre. Hvad er det så?

Studiechefen fra Århus universitet udtaler at forældrene blander sig i de unges studievalg. Det er jo ikke særlig optimalt, hvorfor sker det så?

Jeg har valgt ikke at blande mig i hvad mine børn beslutter sig for efter 9. kl. Noget kan være godt for 1. barn, noget andet for det andet barn. Jeg er jo mor til 4, de har valgt forskelligt alle 4, dog har de alle 4 afprøvet det et fag med relationer, noget indenfor fødevarer. De nyder alle 4 det sted de er i dag, om de så gør det om 15 år, det kan ingen svarer på.

Jeg sidder i dag med 2 uddannelser. Den første blev afledt af vejledning fra mine forældre, jeg ville gerne på gymnasiet, men mine forældre mente Handelsskolen passede bedre til mig. Jeg gjorde som mine forældre ønskede. Jeg ville langt hellere have været på gymnasiet, have haft biologi, psykologi, filosofi, samfundsfag, have læst til økonoma, sociolog eller havde jeg været klar over hvad ergoteapeuter ansat ved BST laver, så havde det også været et mål. Jeg valgte at lytte til mine forældre.

Udfra min erfaring, kære forældre, lad være med at blande jer, i skal støtte i stedet for, når børnene beder om en fredfyldt weekend hjemme hos mor og far, bestiller livretter, så åben døren, drop andre planer, giv jer tid til at lytte, giv børnene den støtte de har brug for, men bland jer aldrig i de beslutninger der er taget, søger de råd, så tal udfra erfaringer, vælger barnet anderledes, så støt barnet, og undlad en bemærkning som, hvad sagde jeg, hvis beslutningen var forkert.

Hvorfor forældrene blander sig, jo, jeg fik pludselig en tanke, først og fremmest er mange børn begyndt meget tidligt i skolen, dernæst har der de senere år været en hetz med at man springer fra 9. klasse direkte på Gymnasiet. Dvs., der står mange unge mennesker der knapt er fyldt 18 år, de skal tage stilling til resten af livet, det er en meget stor beslutning, faktisk har de stået som 14, 15 årig, om det var HHX, HTX, eller gymnasiet der skal give studenter eksamen, her har de jo allerede afgrænset sig for arbejdslivet, de er blevet afgrænset. Det ved vi som forældre, og det er derfor vi så let bliver elevator forældre.

Jeg er virkelig bange for det pres vore børn er opvokset i, jeg er bange for om studievejlederne er klar til at løse alle disse opgaver de har at arbejde med, jeg er bange for om vi som forældre kan ruste vore børn til det samfund. Vi forældre skal være der, bare ikke presse, eller lægge ordene i munden på vore børn, vi skal støtte, og bakke op.

No Comments

Skriv et svar