Bededagsferie

Traditionerne er forskellige rundt i de små hjem, og dog. Vi er mange der spiser varme hveder i Bededagsferien. Men hvornår.

Jeg ville lige følge lidt op på baggrunden for Bededag og de varme hveder. Blev glad for jeg kunne huske lidt, så er den ikke helt gal endnu J

Bededag er kendt tilbage til 1687, og er fjerde fredag efter påske, når nu det er så gammel en tradition her i Danmark, blev jeg lidt trist i sindet over, debatten omkring fjernelse af nogle helligdage, så vi kunne skabe arbejdstid til at producere, udvikle, etc. For mig er denne fredag en dag hvor jeg skaber energi til at kunne være produktiv, tænke kreativt og udvikle J

De varme hveder, huskede jeg bedst, nok med tanken for titlen på dagen. Jeg har levet tæt op af indre missionen. De var landmænd. Midt i høsttiden, og de ikke nåede færdig kl. 24.00 natten mellem lørdag og søndag, så stoppede de, lod alt ligge i de følgende 24 timer, og ja genoptog arbejdet kl. 00.01 natten mellem søndag og mandag. Så historien om at bageren skulle have fri denne fredag, og derfor bagte hveder i stor stil om torsdagen, så der var masser af brød til den efterfølgende dag, eller havde overspist torsdag aften.

Jeg er opvokset med, det var torsdag aften vi hyggede med de varme hveder. Fredag har jo været konfirmationsdag, så længe jeg husker.

Nu hvor jeg er alene valgte jeg at købe mine. ½ færdig til torsdag aften, og en hel til min fredag J

4 Comments

  • Madame 26. april 2013 at 18:29

    Det var dejligt at læse, Karin! I mit barndomshjem fik i altid varme hveder Store Bededagsaften, altså om torsdagen, men jeg må indrømme, at vi ofte glemmer den hyggelige tradition nu, hvor mine forældre ikke lever mere.

    Ha’ en rigtig god aften!

    Reply
    • abildjyden 28. april 2013 at 08:56

      Tusind tak. Jeg nyder den forlængede weekend.
      Sjovt nok så har jeg tidligere sagt – rend mig i traditionerne. Nu begynder jeg selv at mindes, og liste dem ind af bagdøren. Jeg ændre mig stille og roligt, står gerne ved det. Nyder det.

      Reply
  • Nola 26. april 2013 at 22:48

    Tak for opklaringen, faktisk har jeg også selv været inde og google 🙂 Det er nok over 20 år siden at jeg har spist hveder, men husker tydeligt både duft og smag :-))
    God weekend .-)

    Reply
    • abildjyden 28. april 2013 at 09:01

      Tak og ilm. 🙂
      Hvad gør man ikke for at få opklaret tvivlsspørgsmål 🙂
      Jeg valgte at springe over wiki, yngste studere jo endnu, og wiki er et fy ord blandt studerende, da det er du og jeg, der skriver informationer ind. Ved godt det bliver godkendt, det hjælper ikke.:-)

      Reply

En kommentar her betyder meget for mig - tak