En fantastisk sensommer trods skybrud. Og en vidunderlig begyndelse på september, drejebogen kunne ikke skrives meget bedre.

De vi taler om i øjeblikket, er hvordan vi alle kan leve med inflationen, manglede energikilder mm. Hvordan den enkelte borger kan spare, hvordan det offentlige kan byde ind. Jeg roder i mine tanker på hvad jeg kan gøre.

Jeg er barn af 60´erne – ung i 70´erne – blev voksen i 80´erne. Har derfor gennemlevet en oliekrise og en kartoffelkrise, og alle de andre kriser op gennem årene. Mine forældre var børn i 30´erne, og under krigen. Derfor har jeg en masse omtanke med i rygsækken, såsom korte bade under bruseren, husker at lukke for vandet når jeg sæber mig ind. Tænker jeg max har løbende varmt vand i 3 – 4 minutter. Allerede de seneste vintre har jeg sparet på varmen, haft lavere temp. hvor uldundertøjet, gode uldne hjemmefutter og en dyne været min måde at holde varmen på. Så det er ikke her jeg kan finde besparelse. Mht. strøm. Jeg har 2 lyskilder i køkkenet jeg kunne skifte, bor til leje, og her i efteråret tales der om nye køkkener, derfor må det vente. Strømmen på opvaskemaskinen kontra den mængde vand der bruges til håndopvask. Mine børnebørn og oldebørn skal også kunne drikke vand fra hanen så længe de lever, så mine beregninger er jeg stadig bruger opvaskemaskinen. Det er kun håndklæderne der kommer i tørretumbleren, det var mere da jeg boede til leje og benyttede vaskehuset. Jeg kan så ikke fylde maskinerne helt, jeg er alene, og har ikke så meget tøj, så jeg vasker på lave temp. som jeg altid har gjort. Så for mig er det kun på ovnen der skal findes besparelser, og mine indkøb, trods jeg i alle de år madspild har været fremme, har forsøgt at købe ind efter det, benyttede grønsager og frugt årstidsbestemt mm. Derfor bliver det ovnretterne jeg skal rode i, hvis jeg skal finde ekstra besparelser.

Jeg har virkelig en udfordring på det med ovnen. Jeg har altid benyttet den meget, da mange af mine favoritretter har en langt bedre smag fra ovnen, som bagt fremfor kogt, stegt. Mine fiskeretter, rødspætter spiser jeg uden panering, den kommer i et fad krydret med persille, citron og 2 dråber becel, får 8 – 10 min. i en varmluft på 175 grader. Laksebøfferne bliver krydret med forårsløg, coctailtomater, og de berømte 2 dråber becel og i ovnen ved samme grader, og tiden er 8 – 12 minutter alt efter tykkelsen. Torsken krydres med porer/løg mix og igen 2 dråber becel, samme temp. i ovnen. De 3 løsninger bliver ikke ændret til kogte, den stegte løsning kan ikke klares med 2 dråber fedtstof, har prøvet og derved fået for meget madspild. Og tiden nu med vores rodfrugter, har prøvet med stegte.

Jeg må finde en løsning om morgen mht. strøm. Jeg står jo op omkring kl. 5.00 hverdag, og finder dyner omkring kl. 21.00. Sådan er jeg indrettet. Det er jo mørkt når jeg står op nu, det har det jo været i en periode, dog er det først ved at blive mørkt når jeg finder dyner. Måden jeg tidligere har fundet besparelser på strøm her, er ved at have mine led lys mm. tændt, meget få lamper er tændt, hm.

Beklager, det eneste sted hvor jeg kan hente min besparelse i forhold til sidste år er på Diesel, både pga. kørselsbehov og ændringer i mit behov for de små bilture, de små ture foregår på min cykel, ved godt den koster lidt på strøm til ladning af batteriet på cyklen.

Er jeg forkælet fordi jeg ikke lukker ned for ovnen, fordi min mave, mit helbred og jeg selv er “Kræsen”.

Vi der allerede har tænkt på ændringer i forbindelse med klima og miljø, har gjort meget. Det er jo en helt anden fortælling. For ja, vi er på forkant.

6 Comments

 • VenterpaaVin 3. september 2022 at 21:32

  Jeg har også altid haft det sådan, at der går sport i at spare på varm vand, skrue ned og tage en strik på, minimere al strøm og at smide mindst mulig ud – det er værdier jeg har med hjemme fra, og jeg nyder, at få tingene til at strække, og have flere penge til rejser, sjov og gaver. På den måde er det ikke svært at holde fast i de gode vaner, for jeg har aldrig haft vandet løbende i mere end 3 minutter under et bad, smidt rester ud, eller haft varme på højt niveau store dele af året.

  A

  Reply
  • Abildjyden
   Abildjyden 4. september 2022 at 06:21

   Jeg tænker rigtig mange har det som du og jeg, vi tænker os om allerede.
   Hørte en dejlig kommentar i radioen i går, altså ikke en af dem der nu var nød til at …. de tanker han gjorde sig var, vi har overlevet oliekrisen, ja alle mulige kriser, hvorfor skulle vi så ikke også overleve denne 😉
   Jeg sidder her bag skærmen med min morgenkaffe, kl. er 6.15, det eneste strømbart der er i gang er radioen og ja, mobilen, har set den smukkeste røde himmel i 10 sekunder, desværre var den væk fra tanke til handling, derfor er den kun printet ind på nethinden, det giver varme i sjælen ❤️

   Reply
 • Lene 4. september 2022 at 10:59

  Brug du bare din ovn til madlavning. Du har i forvejen et lavt forbrug. Jeg læste i går at 1 person fra den rigeste procent i Danmark udleder 10 gange så meget CO2 som 10 gennemsnitsdanskere. Jeg tror de har et langt højere energiforbrug end du og jeg.
  PS og de opskrifter skal jeg da prøve, jeg er nemlig ikke så god til at få lavet fiskeretter.

  Reply
  • Abildjyden
   Abildjyden 7. september 2022 at 08:00

   Tak Lene. Jeg gør mit til at sænke energiforbruget. Dog kan nogle i et selskab få skabt nogle ringe i vandet der skaber frygt, og lige den dag var jeg ekstra modtagelig for disse bemærkninger. Og tak for den viden du lige listede ind her, for det tror jeg gerne.
   God fornøjelse med fiskeretterne, gode varianter til en travl hverdag.

   Reply
 • Catarina 8. september 2022 at 18:53

  Du er bestemt ikke forkælet når du ikke kan slipe ovnen, du gør SÅ meget andet og man skal jo også leve.
  Vi har det sådan at vi holder øje med hvornår strømmen er billige. En søndag lavede jeg en stor flæskesteg kl. 2 om eftermiddagen, simpelthen fordi strømmen var billig og så var der mad til et par dage, samt mad/biksemad til fryser og en anden god gang. Man skal heller ikke helt undvære lys, men det at kunne skrue ned for lyset er faktisk meget besparende og der er jeg glad for at jeg for år siden fik Philips Hue ind og nu har udvidet til næsten alle lyskilder. 😀

  Reply
  • Abildjyden
   Abildjyden 17. september 2022 at 09:10

   Tak søde du.
   Jeg forsøger også at finde de rette tidspunkter for vask, da er det jo også en tanke med vejret, det skal jo ikke lig stå ned i stænger. så bliver tøjet jo ikke tørt 😉 Har ikke fyrkælderen som var meget brugt i “gamle” dage.
   Det er med at lave større portioner når ovnen bliver brugt, så der er rester der ikke skal lunes i ovnen, har ikke plads til microbølgeovn Airfreyer eller hvad det er den nu hedder mm. og står det i redskabsrummet og skal hentes ind, så kender jeg mig selv. Derfor har biksemaden fået mange nye ansigter. Og sæsonen for gryderetter er jo indtruffen.
   Hvis yngstepigen har fri hele den 24 december, skal vi have and fra grill, jeg ved nemlig ikke om jeg kan alene. Måske bliver det afprøvet til Mortens Aften, så jeg kan, det er nemlig mig der står for denne. Nu får vi se. Min Grill står i det fri, hvor grillen står lidt inde under tag ved yngstepigen.
   Det er dejligt du har fået alle dine lyskilder skiftet ud gennem årene.

   Reply

En kommentar her betyder meget for mig - tak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.