International kampdag – barsel

Her i min familie har vi erfaret der ikke er ligestilling. Det drejer sig om barsel.

Yngste og svigersønnen har fået en stor gave den 18/11-2014 – jeg med. Det lille vidunder der nu nærmer sig de 4 mdr.  Yngste er under uddannelse, og valgte derfor i samråd med kæresten, at det var ham der skulle have barslen, hun krydsede så fingre for, det ikke kom eksamen etc. ind i billedet, kun almindelig skolegang. efterfulgt af en 6 mdr. praktik fra feb til og med juli. Så barsel kom ikke på tale for hende.

Iflg. 

Efter barsellovens § 7, stk. 2, indtræder en far i morens ret til fravær i de første 14 uger, hvis hun dør eller på grund af sygdom er ude af stand til at passe barnet. En far har derfor som udgangspunkt ikke ret til at overtage morens barselsorlov.

Det er den første hurtle, de unge mødte. Nå men arbejdspladsen godkendte og kæresten/svigersønnen fik de første 14 uger, samt 18 uger efterfølgende på understøttelse. For her i kommunen er der først pasningsgaranti fra barnet er fyldt 6 mdr. dog valgte de unge mennesker af behovet først er fra 1/8-2015, da der var ferie etc. der skulle afvikles.

Nu de unge mennesker har valgt denne løsning, frafalder alle rettigheder for yngste, altså det der ligger i perioden  efter den 32. uge bortfalder. En mor skal tage de første 12 uger, for at kunne oppebære retten til perioden efter den 32. uge.

Min konklusion er

Vi har ikke ligestilling her. Muligheden skal være lige for begge parter, faderen skal kunne tage hele perioden hvis han ønsker, eller tage første del og moderen sidste del. Jeg ved godt det har noget med amning af gøre, men så er det jo ikke de første 12 uger, men frem til 4. – 5. mdr. altså til barnet ikke lever af mælk, men alm. babymos, og kan indtage drikke fra kop. Kan ikke købe argumentet, at det er amningen der er taget højde for.

 Kvinder den halve verden

Jeg ønsker den internationale kampdag en god festdag, og den danske et stort tillykke med 100 året. for stemmeret.

 

6 Comments

 • Catarina 8. marts 2015 at 17:40

  Hold nu op en mærkeligt system. 🙁 Vi lever skisme da i det 21. år hundrede og så findes sådan noget stadigt, det er altså en af de store ting der er at kæmpe for.

  Reply
  • abildjyden 8. marts 2015 at 22:29

   Det troede jeg også, men fik virkelig indsigt i det, da yngste og svigersønnen blev enige om hvordan de ville påbegynde deres lille familie, dog først sådan rigtig for alvor er ved månedsskifte. Fagforening, udbetaling Danmark og arbejdsgiver har ikke kunnet hitte ud af, hvilke skemaer etc der skulle udfyldes, så svigersønnen fik ingen indtægt her til den første, det er noget med skiftet fra de 14 uger og over til de efterfølgende 18 uger, det sker ikke på samme måde som hos kvinder, hvilket arbejdsgiveren var blevet informeret om, nej her skulle helt andre skemaer til.
   Jeg var påbegyndt dette indlæg for en periode siden, men fik fornemmelsen af det var i dag den skulle frigives, passede så godt.

   Reply
 • Tina Liel 9. marts 2015 at 15:17

  Sikke et system – det havde jeg ikke troet øv! Jeg var også under uddannelse da jeg fik barn. Det gik rimeligt nemt da det på lærerstudiet den gang var acceptabelt at have baby med en del af tiden. Håber der bliver lavet om på reglerne!

  Reply
  • abildjyden 11. marts 2015 at 09:13

   Du var heldig du kunne have baby med. Yngste havde også muligheden frem til 1. februar hvor hun begyndte i praktik, det er den sidste 6. mdr. praktik. Jordmoderen foreslog yngste at svigersønnen skulle cykle til og fra praktikken mht. amning, men her meldte yngste fra, det er ikke muligt i dagens Danmark i dag, de er alt for lidt personale til dette kan lade sig gøre, og yngste er en del af personalet, hun er ikke en ekstra mand på posten, hendes pauser kan derfor ikke tilrettelægges efter amning, de tilrettelægges efter brugerne på stedet.
   Vi lever i en tid hvor alt skal gå så hurtigt, effektivitet er et begreb der kan slå enhver stressramt tilbage til nul.
   Jeg håber far og mor bliver ligestillet mht. barsel og det kan ikke gå hurtigt nok.

   Reply
 • Madame 11. marts 2015 at 09:09

  Ja, sikke et system, Karin!
  Jeg kommer til at tænke på, da jeg fik min søn – da havde kvinderne kun 12 ugers barsel og faren ingen. Nogle af mine kolleger havde endda kun haft 6 ugers barsel lidt tidligere. Jeg købte mig fri, så jeg gik hjemme i 10 måneder.

  Reply
  • abildjyden 11. marts 2015 at 09:19

   Der er sket meget på denne front. Jeg havde 24 uger med yngste og sønnen, de 2 ældste var det som du beskriver, i 1978 var det jo 12 uger, og ved nr. 2 døde moderen i barselssengen, så min ex mand var den første mand nogensinde, der fik barsel og det de 12 uger. Der er forøvrigt skrevet en bog om det, kan ikke lige huske titlen, men det er tilbage i 1982, for barslen var fra fra 1/10-81 til 31/12-81 – Første dag i dagplejen var der minus 20 grader udenfor. Min ex mand har fortalt denne historie så mange gange, at jeg føler jeg selv var der 🙂

   Reply

Skriv et svar