Et så smukt vejr kan godt gå mine tanker til at løbe af med mig, og det skete i dag, hvor jeg surfede lidt rundt her og der. Det var emnet jul. Læste steder hvor julen blev fejret om gennem eftermiddagen, med gaver, og den menu børnene vil have. Og efter børnenes sengetid spiste de voksne, og fejrede endnu en aften, igen er der andre der fejre flere juleaftner, hvor børnene får hjemmets traditioner mht. menu etc. nogle børn får and 3 dage i træk.

Mine tanker/fantasi fik lov at slippe fri med ovennævnte tema. Og blev hurtigt klar over jeg måtte stoppe op og mærke efter. Jeg er selv fraskilt, og børnene var skiftevis her og hos deres far. Vi lavede aldrig 2 juleaftner, sommetider fik de gaven før de tog afsted, andre gange fik de dem med, det fik de lov til selv at bestemme. Hvis de fik and flere dage skyldes det udelukkende fordi det var rester J

Mine børn har altid fået and når det var mig der stod for juleaften, deres far ville gerne vi havde medister med, så det havde vi. Men der var altid en forret (appetitvækker), traditionen tro noget med rejer, enten rejecocktail eller avocado m/rejer, herefter and med æbler, rødkål, asier, tyttebær, brunede kartofler, hvide og selvfølgelig sovsen. Vi sluttede af med risalamande, trods det at det kun var ½ delen af børnene der spiste det. Der var ikke lavet noget specielt til de 2 der ikke brød sig om det.

Når maden var spist, og der var blevet ryddet op i køkkenet, var vi klar til at danse om juletræet, synge, før gaverne. Ja, det blev sent på aftenen og børnene var trætte, derfor forsøgte jeg at frede 1. juledag til en se/lege på/med julegaver, hyggedag måske en hel dag i nattøj. Det var den ene dag om året, og de har nydt det var muligt at være længe oppe.

Traditioner for at dagen ikke blev alt for lang var en middagssøvn, en morgengave (puslespil, malebog eller lignende), så dagen ikke føltes så lang.

I år så jeg en af de familier jeg var sammen med havde købt noget der kunne underholde den mindste, og Bettemand ville jo også have hele dagen med, og har mere eller mindre sovet hele dagen i dag, så han følger trop, sammen med de 2 store børnebørn, for de holder juleaften meget lig min beskrivelse.

Jeg ved ikke hvad der er bedst, så det må forældrene selv beslutte, blev min konklusion, for ja, jeg undrede mig, selvfølgelig. Vi har alle vore særheder, og gør tingene forskelligt.

Ønsker jer alle en dejlig 2. juledag, med alt det denne dag byder.

8 Comments

 • Catarina 26. december 2014 at 08:39

  Ja, der er mange måder at fejre julen på og hver familie har deres måder at gøre det på. Vi er nok meget traditionelle og har altid kun holdt én juleaften. Det er jo fordi jeg selv ikke har oplevet skilsmissen og derfor ikke har tænkt på anden måde. Men Christians kæreste har oplevet den, men også der, har hun kun holdt én juleaften, nemlig hos den forældre hun holdte jul hos. Da Christian var lille, spiste vi bare en smule tidligere og der var ingen gaver under træet, før end alle gik i køkkenet og jeg gik i “seng” for jeg var jo træt, jeg lagde så alle gaverne under træet og lige inden jeg smækkede hårdt med altandøren, råbte jeg højt ho ho hoooo og skyndte mig ind i soveværelset (som lå ved siden af stuen) og lod som om jeg sov, når Christian kom farende ind for at fortælle at julemanden havde været der, med gaver. 😀

  Reply
  • abildjyden 26. december 2014 at 11:50

   Ja, der er mange traditioner, og vi finder hver vores måde at gøre det på.
   Hvor var det en fantastisk måde du og Christian fejrede julen på. Du fandt en måde hvorpå julemanden blev bevaret.
   Min første jul i mit hjem, var vi min ex, ældste på 6 og nr. 2 på 3, og sønnike var på vej, ca 8 uger henne. Det år blev børnenes jul skabt, mest fra mit barndomshjem, børnene havde mistet deres farmor for 1½ år siden, derfor fik jeg stort spillerum. De efterfølgende år var mine forældre og min farmor med, samt svigerfar så længe han levede. Da yngste blev født var ældste 9½ år, ældste har været med til vi dyrkede julemanden og nisserne på loftet, hvor vi satte grød op, så vi fandt en måde at bevare illusionen.

   Reply
 • Ellen 26. december 2014 at 10:09

  Kære Karin. Først vil jeg ønske dig et godt og lykkebringende nytår.
  Jeg har fundet din blog og vil gerne følge dig i det du skriver på bloggen.
  Jeg ville gerne selv have en blog, men ved ikke hvordan jeg gør.
  Ha en goddag.
  Knus fra Ellen.

  Reply
  • abildjyden 26. december 2014 at 12:07

   Velkommen kære Ellen. Det må jeg da lige se om vi kan få fundet ud af. Jeg begyndte med en wordpress udgave, før jeg fandt mit eget, der er en wordpress baseret løsning. Det var dejligt at benytte sig af de gratis løsninger der findes, før jeg sprang ud.

   Jeg er hos http://www.i123.dk/ – det er på deres server, og de er meget behjælpelig. Ellers spørg dig frem.

   Reply
 • Madame 27. december 2014 at 07:53

  Din måde at fejre jul på er lige efter mit hjerte, Karin – men folk kan have mange grunde til at gøre det på en anden måde. Vi fik traditionel julemad, og det selv om Bella ikke spiser risalamande.

  Reply
  • abildjyden 27. december 2014 at 08:29

   Hver familie deres tradition, Vi kan finde ligheder, i større og mindre grad. Er det mig der markere aftenen, vælger jeg traditionen, er jeg gæst, er det værtens tradition. At komme ind med åbne arme er langt sjovere end stejle og bakke. At jeg lader tankerne flyde, med noget meget modsat, er kun fordi det er så modsat. Mine tanker havde brug for luft 🙂

   Reply
 • Miri 27. december 2014 at 15:01

  Vi må alle finde vores måde at fejre jul på – håber bare at alle virkelig gør det og ikke går og er kede af den måde det hele sker på.
  I har sne !
  Det har vi ikke 🙂

  Reply
  • abildjyden 27. december 2014 at 15:34

   Fuldstændig enig. Det skal være en dejlig aften, fyldt op med glæde, varme og kærlighed.
   Vi fik sne her, det er så hyggeligt. Dog har en meget tung tåge hængt over os til langt op af eftermiddagen i dag, før den blev til dis.

   Reply

Jeg vil nyde din kommentar, tusind tak. Jeg svarer også på kommentarer til gamle indlæg. Din kommentar vil skabe liv og glæde.