Tanker om fedme – Indlæg på http://blog.tv2.dk/cwajgart/

Jeg nyder det gode vejr, hvor er det dog skønt. I går var der en forside i Nyhedsavisen der skræmte mig, tvangsfjernelse af fede børn, jamen det kan de da ikke mene, beskylde forældrene for ikke leve op til deres ansvar. Uha, så mange børn der så skulde tvangsfjernes, sikke travlt der vil blive, med denne opgave at tvangsfjerne. Tænk dog mere langsigtet, lav en langtidsplan, frem for alle disse små hovsa lappe løsninger, ja, der er tabt en generation eller 2, det var så den lærestreg, tag nu fat om den egentlige kerne i dette tema.

 

Først og fremmest tænk meget nøje over planlægningen. Hvem som forældre kan sige sig fri af at have haft mindst 1 oplevelse af en dag som jeg beskriver her.

 

En meget stresset morgenstund, hvor alt går skævt, og derfor er der glemt at blive taget noget op til aftensmaden. Børnene afleveres i institutionerne, halser af sted på job, kom for sent, kan derfor ikke lige smutte hen til slagteren efter aftensmaden i middagspausen, må derfor af sted efter at have hentet børnene, for ikke at køre en omvej, så er Bilka det letteste, Børnene er meget trætte, sultne, og ja, der er du selv, der kommer let nogle impuls køb i vognen, og var det nu de sunde madvare, eller smut der lige en Kinder snitte eller 2 med, for at skabe ro. Hovsa, her levede denne forældre ikke op til sit ansvar, skal der så allerede gribes ind her?

 

Vi lever i et meget hektisk samfund, alt gøres op i tid. Uanset hvor du vender og drejer dig i dag, hører du ordene tid er penge. Derfor må der gøres noget på andre måder, for vi ikke udvikler overvægtige børn, voksne. Det kræver nemlig også tid og penge for at leve sundt og få den motion der er nødvendigt. Jeg ved en travetur koster ikke penge, den koster tid, og i den tid kunne der måske være lavet penge ikk´?

 

Derfor skal der ske store ændringer, ikke bare for den lille familie bestående af mor Hanne, far Hans, sønnen Henrik og datteren Helene, alle med en BMI over de 30. Mor Hanne er kontorassistent på fuldtid, Far Hans er Maskinteknikker, sønnen Henrik er 12 år, går i skole, og sidder ved computeren resten af tiden, datteren Helene er 8 år, går i skole, på fritidshjem, og ellers ser hun TV. Når alle opgaverne er klaret, så som lektier, skole/hjemsamtaler og aftensmaden spist, så er kl. jo 19.00, alle hygger med slik, chips og sodavand. Så er det jeg spørger, lever disse forældre ikke op til deres ansvar?

 

Selvfølgelig gør de ikke det, men hvor er tiden til at forstå en travetur er lige så afstressende som at ligge på sofaen. At frugt og grønt giver energien til traveturen. Lav en smoothie efter en god travetur, find kortene, ludo eller noget andet frem, hvor børnene vil være med, nyd denne smoothie sammen med dem. Ja, det er så små ting der skal ændres, det er bare den korrekte hjælp der skal til, en meget tættere kontakt, helst hjemmekontakt, for den ovennævnte familie kan ikke finde overskuddet til at møde op et sted, til samtale, vejledning etc., det er i hjemmet, hjælpen skal gives, og pludselig er denne familie på sporet, det kan tage 3 – 6 mdr., med meget tæt kontakt, efterfulgt af et besøg 1 gang i måneden, men husk nu, det er den hjemlige kontakt der virker.

 

Det var lige lidt tanker der er gået gennem mit hoved de sidste dage.

  

No Comments

Skriv et svar